Банкеръ Daily

Свят

Полският премиер отрече ЛГБТИ общността в страната да е дискриминирана

Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки отхвърли днес твърденията, че ЛГБТИ общността в страната е дискриминирана, и заяви, че толерантността е изконно залегнала в полското общество, предаде ДПА.

Моравецки каза това по повод публикувано вчера отворено писмо на 50 посланици и представители на международни организации в подкрепа на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ЛГБТИ) в Полша. В текста се изразява подкрепа за "усилията за повишаване на общественото внимание по въпросите, които засягат ЛГБТИ и други общности в Полша, изправени пред подобни предизвикателства".

На пресконференция във Варшава Моравецки изрази "пълно несъгласие" с писмото в частта, където се казва, че "в Полша има хора, лишени по някакъв начин от уважение". По думите му всяка личност заслужава уважение и дипломатите не трябва да вярват на твърденията, че в страната има "свободни от ЛГБТ зони". Според премиера тази формулировка се разпространява от гей активисти и е "пълна лъжа"

Властите в десетки полски райони приеха резолюции "срещу ЛГБТ идеологията". Те нямат правна сила и някои от тях вече са отменени от административни съдилища като дискриминационни и незаконни.

Консервативни политици твърдят, че въпросните резолюции са опит да се опазят семейните ценности във все по-либералното общество. За тях "ЛГБТ идеология" означава подкрепа за правото на аборт и подкопаване на традиционните роли в семейството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във