Банкеръ Daily

Свят

Полският премиер: Искаме да останем в ЕС

Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки увери днес, че неговата страна иска да остане в ЕС. Тези уверения бяха направени ден след историческо съдебно решение, което според експерти би могло да доведе до излизане на Полша от ЕС (тоест до така наречения Полекзит), предаде Франс прес.

Решението на полския Конституционен съд от вчера оспорва предимството на европейското право над полското право. Съдът постанови, че някои разпоредби на европейските договори са несъвместими с полската конституция. Съдът освен това предупреди европейските институции да не действат отвъд компетенциите им, като се месят в реформите на полската съдебна система, които са ябълка на раздора между Варшава и Брюксел.

"Влизането на Полша и на централноевропейските страни в ЕС е един от забележителните моменти през последните десетилетия, както за нас, така и за самия ЕС", припомни Моравецки днес. "Мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство на нациите", допълни Моравецки. Изказването си той направи във Фейсбук, малко след като бившият председател на Европейския съвет и настоящ лидер на центристката опозиция в страната Доналд Туск призова за митинг във Варшава в "защита на една европейска Полша".

Моравецки се опита да омаловажи решението на Конституционния съд от вчера, като заяви че принципът на превъзходството на конституцията пред другите правни източници е бил заявен и от съдилища на други страни членки. "Ние имаме същите права като другите страни. Ние искаме тези права да бъдат уважавани. Ние не сме неканен гост в ЕС. И затова ние няма да приемем да бъдем третирани като страна втора категория", каза Моравецки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във