Банкеръ Daily

Свят

Полската национална телевизия сравни Туск със Сталин и Хитлер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер окачестви като "напълно неприемливо" председателят на Европейския съвет Доналд Туск да бъде свързван с диктаторите Йосиф Сталин и Адолф Хитлер, както е направила полската национална телевизия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Туск - бивш премиер на Полша и политически противник на управляващата сега в страната партия "Право и справедливост" (ПиС) - произнесе дълга реч във Варшава. В нея той отправи остри критики към полското правителство и прикани управляващите да престанат да погазват върховенството на закона и конституцията. Туск направи това изказване на фона на спекулации в Полша, че той възнамерява да се върне в полската политика, след като през ноември изтече мандатът му на ръководния пост в ЕС.

Държавната "Телевизия полска", която е под контрола на ПиС от идването й на власт през 2015 г., реагира с видеоклип, целящ да дискредитира Туск като политик, който отстоява германските, а не полските национални интереси. На видеото заедно със снимката на Туск се появяват снимки на Сталин и Хитлер.

През септември 1939 г. нацистката Германия и болшевишкият СССР, които тогава са съюзници, нападат и си поделят Полша. Тяхната окупация през Втората световна война коства живота на милиони хора, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във