Банкеръ Daily

Свят

Полша заплаши да провали срещата на ЕС, ако Туск бъде преизбран

Полша заплаши да провали срещата на върха на ЕС днес и утре, ако евролидерите гласуват за преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, съобщи "Франс прес". Правителството във Варшава е категорично против сънародника си.

"Ще уведомим нашите партньори от ЕС, че цялата среща е под риск, ако днес пристъпят към гласуване (за Туск)", предупреди полският външен министър Витолд Вашчиковски пред местния канал TVN24.

"Ще направим всичко по силите си, за да не се провежда гласуването днес", подчерта дипломатът и добави: "Информирахме германците, че не е необходимо днес да се избира председател на Европейския съвет".

Полските медии очертаха два възможни сценария. Първо, Полша може да поиска Туск да бъде преизбран с единодушие. Сегашните правила изискват квалифицирано мнозинство, но принципно в ЕС се разчита на единодушие при приемането на решенията. Това би блокирало преизбирането на Туск за втори мандат от две години и половина.

Предполагайки, че Туск ще бъде преизбран, полските медии вярват, че Варшава би отказал да одобри заключенията от срещата и да торпилира заключителното комюнике.В събота полското правителство предложи евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Но само преди няколко дни Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че ще подкрепи Туск.

Обаче изглежда, че Варшава не е събрала подкрепа сред страните членки, но другите лидери искат да се избегнат допълнителни търкания в ЕС седмици преди да бъдат отбелязани 60 години от основаването на съюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във