Банкеръ Daily

Свят

Полша все по-близо до санкции от ЕС

Франс Тимерманс

Полското правителство не е обявило "никакви конкретни мерки", за да внесе подобрения в оспорваните правни реформи, независимо че Брюксел заплаши Полша със санкции. Това заяви днес първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Франс прес.

На 26 юли ЕК заяви, че ще започне процедура срещу Полша и даде на Варшава един месец да отговори на опасенията, че предвидените реформи подкопават независимостта на съдебната система и нарушават правилата на ЕС.

Полша отговори на 28 август, че реформата на съдебната й система отговаря на европейските стандарти и нарече безпочвени притесненията на Европейската комисия за върховенството на закона в страната.

ЕК все още "внимателно анализира" аргументите на Полша, но Варшава не посочва никакви конкретни мерки, целящи да успокоят опасенията на европейските власти, заяви днес Тимерманс пред парламентарна комисия в Брюксел.

ЕК не желае да налага санкции на Полша, стреми се към диалог, "но трябва също да заявим, че сме готови да използваме всички инструменти, с които разполагаме. Сега смятаме да си гарантираме подкрепата на останалите страни от ЕС и на Европарламента", добави първият заместник-председател на Европейската комисия, цитиран от ТАСС.

През юли полският президент Анджей Дуда одобри закон, който упълномощава министъра на правосъдието да сменя председателите на обикновени съдилища, но след масови улични протести наложи вето на два други закона. Те биха дали възможност на правителството и парламента да сменят съдиите от Върховния съд и повечето членове на Националния съвет на магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във