Банкеръ Daily

Свят

Полша ще оттегли ветото върху бюджета на ЕС, но срещу едно условие

Ярослав Говин

Полша е готова да отмени ветото си върху финансовия пакет от 1,8 трилиона евро, ако лидерите на ЕС подкрепят пояснителна декларация за връзката между фондовете и върховенството на закона. Това заяви в четвъртък вицепремиерът на Полша Ярослав Говин, цитиран от Ройтерс.

След срещата с няколко висши служители на Еврокомисията Говин каза, че Полша е осъзнала, че ветото върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и фондът за възстановяване ще навреди на нея и на други страни от общността финансово.

Полша и Унгария бавят приемането на дългосрочния бюджет на стойност 1,1 трлн. евро и на специалния възстановителен фонд след коронавируса на стойност 750 млрд. евро за всички 27 държави членки, защото не искат достъпът до парите да е обвързан със спазването на върховенството на закона. И двете страни са обект на наказателна процедура за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, така че рискуват да загубят средства за десетки милиарди евро.

Варшава смекчи тона си, защото Европейската комисия обяви, че може да пристъпи към създаването на фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро без Унгария и Полша, ако няма решение за блокажа на бюджета на срещата на лидерите на ЕС на 10-11 декември. Това е заявила председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в разговор с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Фон дер Лайен е посочила, че иска да спаси възстановителния фонд чрез сътрудничество между 25 страни - членки. Подобен ход би означавал, че Европараментът няма да гласува за одобрението на свързания седемгодишен бюджет на съюза.

Длъжностни лица в блока сега се фокусират върху това, което наричат ​​„План Б“. В него Полша и Унгария ще бъдат отстранени от фонда за спасяване, което премахва ветото върху изразходването на 2,2 трилиона долара, в които се включва бюджетът за 2021-2027 г., както и намирането на начин за незабавно насочване на средства към засегнатите региони.

„Ако те не спазват правилата в нашата игра на европейско ниво, ние ще действаме без тях“, каза Манфред Вебер, ръководител на парламентарната група на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във