Банкеръ Daily

Свят

Полша се отказа от органа за дисциплиниране на съдиите

Ярослав Качински

Полша ще се откаже от системата за дисциплиниране на съдиите, за която Съдът на ЕС постанови, че нарушава правилата на съюза. Това заявява председателят на управляващата в страната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю за ПАП, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Европейската комисия даде на Варшава срок до 16 август да разформирова т.нар. дисциплинарна камара към своя Върховен съд, която според Брюксел не гарантира независимост на съда и е в разрез със законодателството на ЕС.

"Ще разпуснем дисциплинарната камара, както съществува в момента, и по този начин предметът на спора ще изчезне", казва пред полската информационна агенция Качински, който е и вицепремиер.

Той отбелязва, че вече са били планирани реформи в правосъдието, включително промени в тази камара.
Качински все пак заявява, че отхвърля решението на Съда на ЕС.

"Аз не признавам подобен род присъди, защото те явно отиват отвъд Договорите [за ЕС] и разширяват юрисдикцията на европейските съдилища", казва той.

По думите на Качински правителството ще придвижи през септември първото си предложение за реформа на дисциплинарната камара. В четвъртък тази седмица председателят на Върховния съд замрази частично действията на въпросния контролен орган до приемането на съответните законодателни промени и окончателното решение по въпроса на Съда на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във