Банкеръ Daily

Свят

Полша призова Путин да не използва Втората световна за политически цели

Президентът на Полша Анджей Дуда

Полша призова президента на Русия Владимир Путин да не използва за политически цели Втората световна война и Холокоста, предадоха Асошиейтед прес.

Призивът отправи днес държавният министър в полското външно министерство Шимон Шинковски вел Сенк преди насрочената за тази седмица конференция в Израел по случай 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагера "Аушвиц-Биркенау" от съветските войски.

Путин, който ще бъде сред ключовите оратори на проявата, обвини наскоро Полша, че носи известна вина за избухването на Втората световна война и обвини тогавашното полско правителство в антисемитизъм. Президентът на Полша Анджей Дуда бойкотира конференцията с аргумента, че не му е дадена възможност до говори на нея.

По думите на Шинковски вел Сенк, ако на конференция в Израел бъдат повторени изопачените твърдения и неверни обвинения, Полша ще предостави исторически документи и факти, за да ги обори. Министърът спомена за усилията на полската нелегална съпротива и правителството в емиграция в Лондон да съберат и споделят със световните лидери фактите за масовото унищожаване на евреи от нацистките окупатори.

Един от тези документи е полски доклад, получен от няколко правителствени ръководители през 1942 г., когато е функционирал "Аушвиц-Биркенау". В периода 1940-1945 г. в този лагер са убити около 1,1 милиона души, повечето евреи от цяла Европа.

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нахлуването на Вермахта (въоръжените сили на нацистка Германия) в Полша, последвано от инвазия от изток на Червената армия на 17 септември, припомни АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във