Банкеръ Daily

Свят

Полша прие закон, който позволява отблъскване на мигранти

Измененията дават право на граничните власти да наредят на лице, заловено при нелегално пресичане на границата, да напусне територията на Полша въз основа на решение на началника на Гранична охрана.

Парламентът на Полша прие в четвъртък закон, който ще легализира отблъскването на мигранти на границите, съобщи  Ройтерс.

Правозащитни групи критикуват обаче отношението на правителството на премиера Матеуш Моравецки  към мигрантите на фона на обвинения за многобройни нелегални отблъсквания на границата. Шест души бяха намерени мъртви в близост до граничната линия откакто е нараснал миграционният поток. 

Граничните полицаи казват, че действат съгласно правителствените разпоредби, които бяха променени през август, а сега са записани в закон. Той трябва да бъде одобрен и от президента Анджей Дуда, за да влезе в сила.

Измененията дават право на граничните власти да наредят на лице, заловено при нелегално пресичане на границата, да напусне територията на Полша въз основа на решение на началника на Гранична охрана. Заповедта може да бъде обжалвана пред командира на Гранична охрана, но това не отменя изпълнението й.

Полша, Латвия и Литва, които граничат с Беларус, съобщават за увеличен миграционен натиск по границите си. Варшава и Брюксел обвиниха правителството на президента на Беларус Александър Лукашенко, че улеснява миграцията в ЕС като вид "хибридна война" в отговор на европейските санкции срещу Минск. 

Полша планира да похарчи над 1,6 млрд. злоти (404 млн. долара) за изграждане на стена на границата си с Беларус според законопроект, който депутатите трябва да обсъдят днес, в опит да се спре потока от мигранти, които се опитват да преминат. 

Това става, след като германската полиция съобщи за увеличаване на броя на мигрантите, които нелегално влизат в Германия, най-популярната крайна дестинация сред мигрантите, след като първо преминават беларуско-полската граница и си проправят път на запад през Полша.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във