Банкеръ Daily

Свят

Полша прави нови приемни центрове за идващи от Беларус мигранти

Полша ще създаде нови приемни центрове за мигранти, след като голям брой хора влязоха нелегално в страната от Беларус, предаде ДПА.

Полската гранична полиция съобщи, че два от новите центрове ще бъдат в Бяла Подласка и Червони Бур, в източната част на страната. Проучват се и други подходящи места.

Смята се, че засиленият мигрантски поток от Беларус към Полша е предизвикан умишлено от правителството в Минск в отговор на европейските санкции заради жестокото потъпкване на мирните протести в бившата съветска република, отбелязва ДПА.

В края на май беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му вече няма да пречи на мигрантите да проникват в ЕС. Оттогава в съседните на Беларус държави, особено в Литва, влязоха нелегално хиляди мигранти, главно от Ирак.

Полски медии твърдят, че около 50 мигранти от Афганистан и Ирак понастоящем пребивават източно от град Бялисток в ничията земя на границата с Беларус. Те лагеруват на открито, а полските гранични полицаи не ги пускат да влязат в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във