Банкеръ Daily

Свят

Полша поиска щедър бюджет на ЕС за Централна Европа

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда заяви днес, че бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да бъде щедър към страните от Централна Европа, за да им помогне да възстановят икономиките си след рецесията, предизвикана от коронакризата, предаде Асошиейтед прес.

Дуда говори на откриването на срещата на ниво премиери на Вишеградската четворка, чието 12-месечно ротационно председателство Полша поема.

Искаме регионът ни да бъде един от стълбовете на развитието в Европа след пандемията. Имаме големи амбиции, но и големи нужди да се развиваме, каза полският държавен глава.

Поради тази причина искаме амбициозен европейски бюджет, който да бъде насочен основно към развитието, към европейската кохезия и големите структурни инвестиции, което ще подхрани европейската икономика в нашия регион, допълни той.

Дуда призова лидерите на европейските страни да договорят съвместна стратегия за продължаващите преговори по многогодишната бюджетна рамка.

Някои членки на ЕС все още настояват бюджетът за Полша и Унгария да бъде свит, тъй като правителствената им политика нарушава принципите на ЕС за върховенство на закона и демокрация.

Дуда говори пред премиерите на Словакия Игор Матович, на Чехия Андрей Бабиш, на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки.

В Германия, която на 1 юли пое ротационното председателство на ЕС, канцлерът Ангела Меркел призова бързо да бъде постигнато споразумение за възстановителния фонд на общността, който да изведе европейската икономика от рецесията след коронакризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във