Банкеръ Daily

Свят

Полша отбелязва сто години от рождението на папа Йоан Павел Втори

Разтърсвана от политическо напрежение Полша днес тържествено отбеляза 100-годишнината от рождението на папа Йоан Павел Втори, предаде Франс прес.

Консерваторите националисти от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) в момента спорят с опозицията за произвеждането на президентските избори, което е усложнено от пандемията от новия коронавирус.

ПиС иска вотът да бъде организиран скоро, за да се улесни вероятната победа на действащия президент Анджей Дуда. Опозицията пък смята, че това е маневра за намаляване на шансовете на нейните кандидати.

На множество литургии, концерти и други церемонии бе изтъкната ролята на полския папа за падането на комунистическите режими в Източна Европа, включително от посланика на Германия във Варшава Ролф Никел, който връчи парче от Берлинската стена на музея "Йоан Павел Втори".

"С този жест искаме да благодарим на Полша и на Йоан Павел Втори за приноса им за падането на Берлинската стена", каза той.

"Йоан Павел Втори, нашият велик, прекрасен сънародник, промени курса на световната история", заяви по повод годишнината полският премиер Матеуш Моравецки.

"Благодарение на него, благодарение на "Солидарност" падна комунизмът и можем да градим една свободна Полша година след година", допълни той.

Лидерът на главната опозиционна партия "Гражданска платформа" Борис Будка посети родния град на Карол Войтила Вадовице, където подчерта подкрепата на папата за единството на Европа.

"Благодарение на Йоан Павел Втори, на неговата ангажираност в процеса по присъединяване на Полша към ЕС, дължим успеха на големия референдум, в който убедително мнозинство от поляците се обявиха за влизане в ЕС", каза той.

Полските медии отразиха месата, която отслужи папа Франциск пред гроба на Йоан Павел Втори, и церемониите в негова памет в чужбина, по-специално в Унгария и Литва.

Карол Войтила е роден на 18 май 1920 г. и е избран за папа на 16 октомври 1978 г. Той почина във Ватикана на 2 април 2005 г., а на 27 април 2014 г. беше канонизиран от папа Франциск.

100-годишнината от рождението му почти съвпада с излизането в събота на документален филм за педофилски деяния в Полската католическа църква, които са били прикривани от назован във филма местен епископ, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във