Банкеръ Daily

Свят

Полша очаква пик на заразените през май - юни

Президентските избори в Полша може да се проведат по пощата

Полша все още е в началото на битката си с коронавирусните инфекции и очаква, че пикът на заразата ще е през май - юни, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

В реч пред долната камара на парламента Моравецки заяви, че има известен недостиг на медицинска апаратура. Властите планират до няколко дни да увеличат броя на тестовете за коронавирус до 8000-9000 дневно от 6000-7000, които се правят сега.

Полша е съобщила за 4201 случая на заразени с новия коронавирус, 98 от които са починали.

Днес се очаква полският парламент да гласува предложението на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински президентските избори, насрочени на 10 май, да се състоят чрез гласуване по пощата, предаде Асошиейтед прес.

Една от партиите в управляващата коалиция обаче е против този вариант и иска отлагане на изборите за след края на епидемията. Главната опозиционна партия също е против произвеждането на избори в сегашната ситуация.

В Чехия бе регистриран най-ниският процентен прираст на новите случаи с коронавирус, след като днес страната навлезе в четвъртата седмица от обявяването на ограниченията върху бизнеса и движението на хора, предаде Ройтерс.

В неделя в полунощ в Чехия е имало 4591 случая - с 2,6 на сто повече от предния ден, съобщи министерството на здравеопазването. Това е най-малкият процентен прираст от началото на март, когато в страната имаше регистриран малък брой заразени.

В събота случаите на зараза са се увеличили с 282, в петък - с 332, а в четвъртък - с 269. Чешките данни за новите случаи обикновено са по-ниски през почивните дни, защото в някои от лабораториите не се обработват тестове.

Вчера са били взети 4719 проби, докато в петък броят им е бил 6889. В Чехия с население 10,7 млн. души досега са извършени 85 014 теста. Властите планират да увеличат капацитета до 10 хиляди теста дневно.

По данни от снощи 72 души са починали в Чехия от болестта, причинена от вируса, а 96 са оздравели; 391 човека са в болница, от които 84 са в тежко състояние.

От миналата седмица здравното министерство прави експеримент с налагането на "интелигентна карантина" чрез система за прецизно проследяване на разпространението на заразата. Властите се надяват, че това ще позволи отслабване на ограниченията за някои бизнеси и социални прояви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във