Банкеръ Daily

Свят

Полша обвини Русия, че е основна заплаха за сигурността в Европа

Полският министър на отбраната Мариуш Блащак нарече Русия основен фактор за влошаването на положението със сигурността в Европа.

Полският министър на отбраната Мариуш Блащак нарече Русия основен фактор за влошаването на положението със сигурността в Европа. Изявлението бе направено  на откриването на Варшавския форум за сигурност във вторник, съобщи ТАСС.

"Ситуацията със сигурността в Европа се влошава заради политиката на Русия", коментира той. Според него това се изразява в увеличаване на военната мощ на Руската федерация, заплахи към други държави, както и  използването на хибридни технологии.

"Ученията" "Запад-2021 "са ясна демонстрация на военната сила на Русия", каза Блащак. Според полския министър в сегашната ситуация "евроатлантическата политика трябва да бъде единна и солидарна“. "Това е условие за ефективен и стратегически отговор на тези заплахи", каза той.

Според него всички държави трябва да допринесат за осигуряване на обща сигурност. "Полша не само поддържа разходите за отбрана на ниво от 3% от БВП, но и ги надвишава, каза министърът и допълни, че още през тома десетилетие Варшава ще увеличи разходите за отбрана с 2,5%.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече по-рано позицията на балтийските страни и Полша, които "говорят едновременно за предполагаемите заплахи от Русия", "нелогична и пагубна“.

 Песков подчерта, че желанието на тези държави да концентрират все повече и повече войски на НАТО до руските граници  не води до засилване на сигурността на континента, а напротив, до увеличаване на напрежението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във