Банкеръ Daily

Свят

Полша обвини Путин за мигранската криза

Маравецки обясни, че мигрантите се използват като „човешки щит за дестабилизиране на ситуацията в Полша и ЕС“.

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владамир Путин, че е предизвикал кризата с мигрантите по границата с Беларус, съобщава АФП.

Моравецки заяви, че беларуския президент Александър Лукашенко предизвиква напрежението по границите на ЕС, но мозъкът на операцията е в Москва  и е лично президентът Путин. Лукашенко отхвърли обвиненията на Варшава, че изпраща мигранти по границата в отговор на европейските санкции срещу страната му. 

Полският премиер  обясни, че мигрантите се използват като „човешки щит за дестабилизиране на ситуацията в Полша и ЕС“.

Германия, която обвини Лукашенко, че „безскрупулно“ експлоатира мигранти, като ги изпраща до полската граница, призова в сряда за нови санкции на ЕС срещу Беларус.

„Лукашенко трябва да осъзнае, че не си е направил добре сметката“, каза германският външен министър Хайко Маас. „Европейският съюз не може да бъде изнудван.“

Във вторник Полша затвари свой граничен пункт на източната си граница с Беларус, след като в понеделник голяма група мигранти направиха неуспешен опит да го щурмуват. Става въпрос за пункта „Бружи – Кузница“, в чийто район полските власти твърдят, че е разположен мигрантски лагер.

По данни на правителството във Варшава около 3000-4000 мигранти са близо до границата на Беларус с Полша и хиляди други са готови да ги последват.

„Очакваме в близко бъдеще да има ескалация на този тип действия по полската граница, които ще имат въоръжен характер“, заяви преди ден говорителят на полските управляващи Пьотр Мюлер, обяинявайки „хора, свързани с беларуските специални служби“, за организирането на опита за щурмуване на границата.

Между 2000 и 3000 мигранти стоят заклещени в капан на границата, като повечето са млади мъже, главно от Близкия изток и Азия.

Полша изпрати 12 000 войници в помощ на граничната охрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във