Банкеръ Daily

Свят

Полша обяви, че ще блокира наказателни процедури срещу Унгария

Полша заяви, че ще се противопостави на всякакви наказателни мерки, наложени от ЕС на  партньорката ѝ в съюза Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на демокрацията, предаде БТА.

„Всяка държава има суверенно право да прави вътрешни реформи, каквито смята за уместни“, се казва в разпространено снощи изявление на полското външно министерство, цитирано от Ройтерс. В него се посочва още: „Действията, насочени срещу страни членки, служат само за задълбочаване на разделенията в ЕС, засилвайки вече съществуващата липса на доверие на гражданите в европейските институции“.

Европейският парламент гласува вчера да започне наказателна процедура срещу Унгария заради пренебрегване нормите на демокрацията, човешките права и корупция - първа стъпка към налагане на наказания по силата на чл. 7 от договора за ЕС.

След идването си на власт през 2010 г. унгарският премиер Виктор Орбан използва своето парламентарно мнозинство, за да оказва натиск върху съдилища, медии и неправителствени организации. Той бе начело и на съпротива срещу германската канцлерка Ангела Меркел и други политици, които искат Европа да приема повече мюсюлмански бежанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във