Банкеръ Daily

Свят

Полша обяви, че няма да плати нито една злота глоба на ЕС

Збигнев Жобро

Полша не трябва да плаща глобите, наложени от Съда на ЕС, нито за решението за въглищната  мина" Туров", нито за решението за работата на Дисциплинарната комисия съм Върховния съд. Това каза в четвъртък на брифинг министърът на правосъдието и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро.

„Полската държава не може да се поддаде на беззаконието“, каза той и подчерта, че „независимо дали става дума за незаконни санкции срещу мината "Туров" или глоби за промени в съдебната система“, "Полша не може и не трябва да плаща нито една злота", добави той.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург на 20 септември постанови, че Полша трябва да плаща на Европейския съюз по 500 хил. евро на ден заради работата на въглищната мина "Туров", чиято работа трябва да  бъде спряна по настояване на Чехия  заради причиняване на екологични щети. Полските власти отказаха да спрат работата на мината, като разкритикуваха решението за глобата и го нарекоха непропорционално на ситуацията.

На 17 октомври пък  Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба в размер на 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението  за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настояваше Европейската комисия. 

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС. "Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и безпристрастни", разкритикува тогава ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро пък говори за "агресия срещу Полша" и за "правна хибридна война".

"Изискването Полша да предприеме необходимите стъпки, посочени в решението на Европейския съд от вчера, е незаобиколимо условие за отпускане на средства от бюджета на ЕС за икономическо възстановяване", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в четвъртък, 28 октомври.

Полша трябва да изпълни множество препоръки на ЕС, сред които да осигури независимостта на правосъдната система, посочи тя. Ясно заявихме, че искаме полският план за икономическо възстановяване да включва прилагането на необходимите стъпки, това предвижда и решението на Европейския съд, добави Фон дер Лайен.

Според мен можем и се надявам да постигнем споразумение, допълни тя. Съдът на ЕС постанови вчера Варшава да плаща дневна глоба по 1 милион евро, докато не изпълни поставените от комисията изисквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във