Банкеръ Daily

Свят

Полша настоява за пренаписване на Договора за ЕС

Павел Яблонски

Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз. Това съобщи в четвъртък, 14 октомври, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, цитиран от ТАСС. 

"Без съмнение това е изход, който може да отведе европейската интеграция в правилната посока", каза той и подчерта, че  за необходимостта от реформиране на договора,  е призовал още преди няколко години лидерът на управляващата партия„ "Право и справедливост" “Ярослав Качински. 

"Ние разбираме проблемите във функционирането на ЕС. Основният проблем, с който се сблъскваме, е опитът да разширим компетентността на институциите извън това, което е записано в договора. Европейските институции пък се опитват да включат в своите компетенции повече от това, което държавите-членки са им дали като правомощия“, добави Яблонски.

„Новият договор би могъл да регулира компетенциите на институциите и  да очертае ясно обхвата на дейността на Съда на ЕС“, каза той. "Без съмнение трябва да обсъдим това, защото  днешното европейско законодателство не се зачита това на Полша или на други страни", коментира Яблонски. 

"Ако днес европейските институции принуждават Полша да действа в противоречие с нейната конституция, както постанови  Съда на ЕС -  полските съдилища да игнорират или нарушават собствените си конституционни норми, това би се превърнало в прецедент, който европейските институции биха използвали в бъдеще за подобен подход към други държави-членки. Така ЕС ще се превърне в супердържава. Много отговорни политици разбират това", каза той.

Спорът между Варшава и Брюксел

Конфликтът между Полша и Европейския съюз за компетентността на европейските институции продължава от няколко години. Тя започна с недоволството на Брюксел от реформата на полската съдебна система. През декември 2017 г. Европейската комисия започна процедура заради нарушения на европейското законодателство срещу Полша.

В края на миналата година Съветът на ЕС и Европейският парламент се договориха да смятат спазването на върховенството на закона като решаващ критерий при разпределението на еврофондове за членовете на общността. Става въпрос  за всички средства от бюджета на ЕС, включително и фондът за възстановяване на страните от ЕС след пандемията. Полша и Унгария, които редовно са критикувани от Европейския съюз за разногласия с Брюксел заради спазването на върховенството на закона, се противопоставиха.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, след като разгледа искането на премиера Матеуш Моравецки, потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на конституцията на републиката. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и предложения за възможността да  лишат Полша от средства от европейските фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във