Банкеръ Daily

Свят

Полша може да не подпише декларацията от срещата в Рим

Беата Шидло

Полша може и да не подпише заключителната декларация от насрочената за събота в италианската столица среща на върха на ЕС във връзка с 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, ако документът не съдържа положения, които Варшава смята за жизненоважни. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло в сутрешната програма на частната телевизия Ти Ви Ен, съобщи Ройтерс.

Ако декларацията не съдържа въпроси, приоритетни за Полша, ние няма да я приемем, каза тя. Единството на ЕС, защитата на тясното сътрудничество в НАТО, укрепването на ролята на националните парламенти и правилата за общия пазар, които не бива да разделят, а трябва да обединяват - това са четирите приоритета, които трябва да бъдат включени в декларацията, заяви Шидло.

По-рано тази седмица лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че Варшава твърдо ще защитава позициите си на срещата на високо равнище и няма да приеме под каквато и да е форма концепцията за Европа на няколко скорости.

Facebook logo
Бъдете с нас и във