Банкеръ Daily

Свят

Полша купува от САЩ ракети "Пейтриът"

Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", каза Мачеревич на пресконференция.

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер".

"Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.

Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г.

"Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.

Полският президент Анджей Дуда каза, че иска трайно разполагане на американски войски в Полша. "Бих искал присъствието на съюзниците и преди всичко на САЩ на наша територия да има постоянен характер", заяви той в интервю за Полското радио. САЩ са гаранти за военната сигурност и затова присъствието им е толкова важно, каза полският лидер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във