Банкеръ Daily

Свят

Полша към Брюксел: Няма да приемаме мигранти

Полша ще продължи да отказва да приема мигранти по схемата на ЕС за презаселване въпреки решението на Съда на ЕС. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло, съобщи Ройтерс.

"Брюксел няма право да принуждава държавите членки да приемат кандидати за убежище. Бях убедена, че съдът ще вземе такова решение, но това по никакъв начин не променя становището на полското правителство за миграционната политика", заяви Шидло пред репортери в кулоарите на бизнес конференция. 

Днес върховният съд на ЕС отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу миграционната политика на ЕС. 

Страните, които отказват да приемат бежанци според квотите, ще бъдат давани на Европейския съд. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос бе категоричен, че всяка европейска страна е длъжна да приема мигранти  по схемата за релокация, без никакви изключения. В Брюксел Аврамопулос представи отчет за резултатите от работата на европейската политика за миграцията.

Междувременно Европейският съд отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително преместване на лицата, търсещи убежище.

Според решението на съда ЕС има право да налага на националните правителства да приемат определена квота бежанци, приютени в Италия и Гърция, които понасят най-голямата тежест от имиграционния поток.

От своя страна германският външен министър Зигмар Габриел приветства решението на Съда на ЕС. 

Унгарското правителство нарече решението на съда "възмутително и безотговорно" и заяви, че въпреки това няма да приеме нито един бежанец. "Това е политическо решение, което е насилие над европейското законодателство и европейските ценности", каза унгарският външен министър Петер Сиярто. 

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Братислава уважава решението на европейския съд, но че страната му няма да промени позицията си по квотната система и мигрантите.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във