Банкеръ Daily

Свят

Полша: Кризата с мигрантите може да продължи години

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак предупреди днес, че кризата на границата с Беларус "може да продължи месеци или дори години", и каза, че през изминалата нощ мигрантите отново са "атакували полската граница", предаде Франс прес.

Полските сили за сигурност използваха вчера сълзотворен газ и разположиха водни оръдия, за да отблъснат мигранти, които ги замеряха с камъни, опитвайки се да преминат границата.

Няколко хиляди мигранти, главно от Близкия изток, все още лагеруват от беларуската страна на границата, а Западът обвинява Беларус, че е организирала кризата още от лятото - нещо, което Минск отрича.

"Ситуацията на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо. Трябва да се подготвим тя да продължи месеци или дори години", каза министърът на отбраната Блашчак пред полското обществено радио.

Опитите за преминаване на границата са продължили и през нощта, допълни той. "За съжаление и нощта не беше спокойна. Методите за атаки на полската граница все още са същите. По-малки групи мигранти се опитаха също да преминат границата на различни места", каза министърът.

Близо 1000 мигранти намериха подслон през нощта в склад на полско-беларуската граница, ден след ескалация на сблъсъците между мигрантите и полските сили за сигурност, предаде ДПА. Някои мигранти от беларуската страна на границата се върнаха в палатковия лагер, където се бяха настанили, а други прекараха нощта на граничния пункт, каза днес говорител на полицията.

Беларуската държавна информационна агенция БЕЛТА публикува снимки с мигранти и техните деца, седнали в зала с одеяла и спални чували. Близо 2000 мигранти обаче по-късно се върнаха в палатковия си лагер в гората. БЕЛТА разпространи и снимки на мигранти, опитващи се да се стоплят около запалени огньове при температури близки до нулата.

Беларуският президент Александър Лукашенко разпореди складовите помещения на логистична компания в Гродненска област, близо до границата, да бъдат превърнати в лагер за мигранти.

Кремъл приветства днес установяването на преки контакти между европейски представители и Минск в опит за уреждане на мигрантската криза на границата между Полша и Беларус. "Има обмен на мнения как да се разреши (ситуацията) и е много важно да се осъществи директен контакт", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В понеделник германската канцлерка Ангела Меркел и беларуският президент Александър Лукашенко проведоха телефонен разговор. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел разговаря в неделя и вчера с външния министър на Беларус Владимир Макей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във