Банкеръ Daily

Свят

Полша готова да отложи президентските избори заради епидемията

Не е изключено президентските избори в Полша, насрочени за месец май, да бъдат отложени заради пандемията от коронавируса. Това обяви днес полският заместник-министър на вътрешните работи и администрацията Павел Шефернакер, цитиран от Ройтерс.

"Изборите са след два месеца. Ще видим. Следващите дни ще бъдат ключови за това как се развива болестта в Полша. Ние ще наблюдаваме и ще вземем следващите решения. Днес няма такова решение, но това не означава, че то е изключено", каза Шефернакер в интервю за частното радио Ер Ем Еф Еф Ем. По думите му сега в Полша никой не мисли за изборите, а всички мислят как да бъде спряна епидемията.

Вчера полското правителство обяви, че затваря границите за чужденци, а управителят на централната банка призова за сваляне на основния лихвен процент като средство за оздравяване на икономиката.

В Полша има регистрирани 84 носители на коронавируса, включително двама починали, отбеляза Ройтерс.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви днес, че страната още не е достигнала точката, в която заради коронавируса да бъде обявено извънредно положение, каквото бе въведено в САЩ и някои европейски държави, предаде Асошиейтед прес. 

Той отбеляза, че на глава от население броят на заразените са много по-малко в сравнение с други страни. По думите му положението е променливо и Япония остава нащрек. "В момента нямаме ситуация, която изисква извънредно положение", каза Абе.

Японският парламент е приел временен закон, която позволява на премиера да налага извънредно положение като мярка срещу разпространяването на заразата. По данни от вчера в Япония има има 1413 регистрирани случая на коронавирус, включително 697 от круизния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина край Йокохама. Починалите са 28, сред които 7 пътници от кораба, предаде Ройтерс.

На пресконференция днес Абе за пореден път каза, че Олимпийските игри в Токио ще се състоят по план през лятото, допълни ТАСС. "Продължаваме тясното сътрудничество с Международния олимпийски комитет, насочено към преодоляването на проблемите с разпространението на коронавируса и провеждането на Олимпиадата в срок", каза той.

Олимпиадата в Токио трябва да се състои от 24 юли до 9 август, а Параолимпийските игри - от 25 август до 6 септември, посочи ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във