Банкеръ Daily

Свят

Полша глоби "Газпром" с 57 милиона долара заради "Северен поток 2"

Полският антимонополен регулатор обяви в понеделник, че е глобил руския газов гигант "Газпром " с 57 милиона долара за липса на сътрудничество в производството му по проекта за газопровода „Северен поток 2“.

Полша се противопостави на газопровода, който ще пренася газ от Русия към Германия през Балтийско море, заявявайки, че само ще засили господстващото положение на "Газпром" на европейския газов пазар, припомня "Ройтерс".

Проектът “Северен поток-2” включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата „Северен поток-2“ е 93% завършен. Спирането в изпълнението на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г. поради американските санкции швейцарската компания Allseas спря работата по изграждането на газопровода и изведе своите машини.

Регулаторът в Полша проверява проекта от години с аргумента, че съвместното предприятие, създадено от "Газпром" и пет европейски компании, отговорни за изграждането на газопровода, ще попречи на конкуренцията.

В края на миналия месец се разбра, че американските власти засилиха натиска върху европейските изпълнители на газопровода „Северен поток-2“ и ги заплашват с „дългосрочни“ последици, ако продължат да участват в проекта.

Американските служители са започнали двустранни разговори с представители на изпълнителите на „Северен поток-2“ от Германия и други европейски страни. Американската администрация е “дала са се разбере, че иска да предотврати завършването на газопровода”.

Преди това Камарата на представителите на САЩ във вторник одобри проектобюджета за отбрана за следващата фискална година (започваща в страната на 1 октомври), който задължава администрацията да засили санкциите върху газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Става въпрос за налагането на ограничения срещу чуждестранни лица, които допринасят значително за продажбата, отдаването под наем или осигуряването на средства за полагане на тръби за изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“

Facebook logo
Бъдете с нас и във