Банкеръ Daily

Свят

Полша е първа точка в дневния ред на ЕС

Във вторник, 19  октомври,  евродепутатите ще обсъдят спорното решение на Конституционния трибунал на Полша, в което се посочва, че основополагащите разпоредби на Договора за ЕС (чл. 1 и чл. 19) са противоконституционни според полското законодателство.

Конфликтът между Полша и ЕС начело на европейския дневен ред. 

Във вторник, 19  октомври,  евродепутатите ще обсъдят спорното решение на Конституционния трибунал на Полша, в което се посочва, че основополагащите разпоредби на Договора за ЕС (чл. 1 и чл. 19) са противоконституционни според полското законодателство. Решението оспорва установеното върховенство на европейското право и поставя под въпрос дали решенията на Съда на Европейския съюз са обвързващи за националните съдилища. Решението идва на фона на дългогодишни разногласия с институциите на ЕС относно върховенството на закона, спазването на решенията на Съда на ЕС и независимостта на съдебната власт в Полша.

Очаква се Парламентът отново да призове Комисията бързо да задейства механизма за условност на еврофондовете с върховенството на закона и да започне процедура за нарушение срещу правителството във Варшава.

Дебатът с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки и председателя на Комисията Урсула фон Лайен ще бъде последван от гласуване на резолюция в четвъртък.

В сряда членовете на ЕП ще обсъдят и годишнината от почти пълната забрана на абортите в Полша. Спорното решение на Конституционния съд на Полша, което влезе в сила през януари 2021 г. и ограничава законните аборти до случаите на изнасилване или кръвосмешение, или когато бременността застрашава живота на майката, предизвика протести, продължили с месеци.

Качински: Полекзит е невъзможен 

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост"  Ярослав Качински обяви, че Полша няма намерение да напуска Европейския съюз. Той подчерта, че никой адекватен политик не би тласнал Полша към подобна промяна. "Излизането ни от ЕС е фалшива новина, използвана от опозицията", коментира той.

Уверенията на Качински идват, след като в последните се отвори широко поле за конфронтация между Полша и Европейския съюз - на 7 октомври Конституционният съд на Полша потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на конституцията на страната. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и разговори за възможността Полша да бъде лишена от средства от европейските фондове.

Ярослав Качински е на мнение, че решението на полския съд е в защита на суверенитета на страната, но политикът уточни, че самият той подкрепя членството в ЕС. Това мнение се споделя от мнозинството поляци, което гарантира, че Полша няма да напусне Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във