Банкеръ Daily

Свят

Полша е помогнала на 20 000 опозиционери да напуснат Беларус

Протести в Беларус през 2020 г.

Полските власти са оказали помощ на 20 хиляди белоруски опозиционери, които поискаха убежище в страната. Това заяви в понеделник на брифинг прессекретарят на полската гранична охрана Анна Михалская, цитирана от ТАСС.

„От 18 август миналата година, тоест от влошаването на ситуацията в Беларус, Полша вече е оказала помощ на 20 хиляди беларуси – опозиционери, които са били подложени на репресии в Беларус“, посочи тя. 

Полша започна активно да подкрепя беларуската опозиция след президентските избори в Беларус на 9 август 2020 г. Според Централната избирателна комисия Александър Лукашенко и  спечелил изборите  с 80,1% и е поел ръководството на страната за шести път. Светлана Тихановская зае второто място с 10,12%. Според опозицията и ЕС изборите са били манипулирани. На този фон в страната започнаха протестни акции, които бяха попушени с насилие. 

Полските власти многократно оказваха помощ на представители на беларуската опозиция, включително престой в страната чрез хуманитарни визи.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Западът щял да използва мигрантите като способ за сдържане на беларуската армия в случай на конфликт между Русия и Украйна.

"Вероятно на Запад се притесняват, че имаме по-малък поток от мигранти, защото използваха тези хора, за да решат вътрешните си проблеми и да ни държат в напрежение", добави той.

Той предупреди, че" Западът разбира, че ако отново разпали конфликт в Донбас или някъде на границата с Руската федерация, Минск няма да остане встрани". 

"Те разбират отлично: ако отново разпалят война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане встрани. И е ясно на чия страна ще бъде Беларус. Те го разбират, така че започнаха да укрепват северната си, беларуско-украинска граница. Въпреки че няма никакви факти и причини за това днес, те струпват военен контингент там и дори си го признават. Там вече са около осем хиляди души", посочи той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във