Банкеръ Daily

Свят

Полша е обезпокоена от думите на папата за отговорността на НАТО за кризата в Украйна

Полските дипломати с удивление са приели последните изявления на папа Франциск за руската военна операция в Украйна, пишет RMF24. По информация на изданието, в Министерството на външните работи на Полша неофициално са изразили тревожност заради думите на главата на католическата църква, че действията на НАТО на границите на Русия са предизвикали ответна реакция в Кремъл и са повлияли за ескалацията на украинската криза.

Както отбелязват от RMF24, в полското външнополитическо ведомство смятат, че позицията на папа Франциск противоречи на линията на Варшава. Гледната точка на дипломатите е, че в такива условия мисията на Полша във Ватикана трябва да работи още по-активно, за да предостави „достоверна информация“ за ситуацията около Украйна.

При това в полското Министерство на външните работи отбелязват още, че догмата за непогрешимост на Римския папа в дадения случай не работи, дотолкова доколкото тя се отнася само за въпросите на вярата, а не за външната политика. Но от външнополитическото ведомство подчертават, че засега няма да правят никакви официални изявления по повод мнението на папа Франциск.

През март Ватикана е отправил покана до президента на Русия Владимир Путин за провеждане на среща в Москва, но досега не е получен отговор. Това е съобщил папа Франциск в интервю за вестник Corriere della Sera. „Ние още не сме получили отговор и ние все още настояваме за среща, въпреки че ме е страха, че Путин не може и не иска да се проведе тази среща точно сега“, е казал папа Франциск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във