Банкеръ Daily

Свят

Полша дава заден ход по закона за Холокоста

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви днес, че иска поправки в закон, който предвижда затвор за създаване на внушения, че страната е била съучастник в Холокоста, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че така Полша е дала заден ход по закон, който разгневи Израел и Съединените щати.

Полският премиер поиска от долната камара на парламента да премахне сроковете затвор от законопроекта - неочакван ход в момент, когато правителството и неговите съдебни реформи се гледат под лупа от Европейския съюз. Тази сутрин парламентаристите депутатите започнаха да обсъждат промените.

"Отказваме се от наказателните клаузи", каза началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик пред общественото радио, отбелязвайки, че тези части от законопроекта биха отклонили вниманието от първоначалната цел на закона.

Правителството заяви, че след обществени дебати по законопроекта е решило, че има други "инструменти", които може да използва, за да "брани доброто име на Полша". 
Полша ще продължи да "се бори за истината" за Холокоста, обяви Моравецки пред парламента.

Той подчерта, че "тези, които казват, че Полша може да е отговорна за престъпленията на Втората световна война, заслужават затвор. Ние обаче работим в международен контекст и взимаме това предвид."

Facebook logo
Бъдете с нас и във