Банкеръ Daily

Свят

Полша дарява 13 млн. евро и кани на работа пострадали от Лукашенко

Полското правителство дарява 13 милиона евро за пострадалите от режима на президента на Беларус Александър Лукашенко. Консервативният министър-председател Матеуш Моравецки го е обсъдил с всичките 52-ма евродепутати, независимо от партийната им принадлежност, съобщава "Политико".

Планът включва подкрепа за битите и ранените при демонстрациите срещу президента Александър Лукашенко, чиято оставка протестиращите искат с обвинението, че е фалшифицирал избора си за шести пореден мандат на 9 август. Хората, към които е насочена, ще могат да влизат в Полша без визи и да получат съдействие да си намерят там работа.

ЕС обяви, че заделя в помощ на Беларус всичко 53 милиона евро, но 3 от тях са в помощ на пострадалите от режима, а 50 милиона евро са помощ срещу коронавируса. Оказва се, че Полша дарява повече от цялата общност.

Беларуската полиция задържа вчера  над 80 протестиращи. Опозиционни активисти призоваха  работниците на национална стачка, а студентите - да не влизат на занятия в първия ден от академичната учебна година.

Протестите, включително националното движение на стачкуващите работници в промишлеността, се провеждат всеки ден след спорните президентски избори миналия месец.

Правозащитна група на ООН каза тази седмица, че е получила 450 съобщения за изтезания и издевателства над задържани след изборите в Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във