Банкеръ Daily

Свят

Полша блокира заключенията на лидерите на ЕС заради преизбирането на Туск

Полският премиер Беата Шидло

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС, след като те назначиха за втори мандат председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи БНР.

Министър-председателят на Полша Беата Шидло обяви, че няма да подкрепи общите заключения на срещата на върха в знак на протест срещу удължения мандат на сънародника си. Управляващата партия "Право и справедливост" обвинява бившия премиер в подривна дейност срещу правителството. Варшава нямаше право да блокира назначението на Туск, подкрепен от останалите лидери, но разполага с вето върху останалите теми от дневния ред, които вече бяха подготвени в проектодекларация между правителствата. След ветото заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност. Планираните заключения бяха свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.

Лидерите на ЕС заседават днес без представител на Великобритания. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят бъдещето на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Предвижда се това да бъде началото на разговорите около очертаните от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пет посоки за бъдещето на ЕС до 2025 година.

От правителствните ръководители се очаква да направят корекции и допълнения в текста на политическия докумет, който окончателно ще бъде приет на 25 март в Рим послучай 60-тия юбилей на основополагащите договори на ЕС. Декларацията няма правно обвързващ характер, а е по-скоро заявление как Европа смята да остане единна през следващите 10 години след напускането на една от членките на Съюза, на фона на геополитическа и регионална нестабилност. За разлика от идеите на Еврокомисията, изложни в т.нар. "Бяла книга", текстът, подготвян от екипите на Доналд Туск и премиерите на Малта и Италия се очаква да е дипломатически изтънчен и да избягва неудобната фомула за Европа на няколко скорости.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във