Банкеръ Daily

Свят

Половината страни от ЕС могат да организират референдум за СЕТА

Половината страни от Европейския съюз могат да свикат референдум относно всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), въпреки че Европейският парламент го одобри вчера, пише "Еурактив". 

"14 страни от ЕС могат да организират референдум за СЕТА, а националните парламенти на всяка една от страните в общността трябва да го ратифицира, включително и регионалния парламент на Валония", се казва в материала. 

Страните, в които може да се проведе референдум, са Австрия, България, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Великобритания. Малта вече е ратифицирала споразумението. 

Вчера 408 евродепутати гласуваха "за" CETA, 254 бяха "против", а 33 се въздържаха. 

Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционни потоци. Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат условно от април 2017 година. 

СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. То също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.

Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа.

Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.

По време на преговорите Канада се е съгласила да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки, продавани на нейните пазари.

В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти и гарантиране, че търговията и инвестициите повишават тези стандарти. 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във