Банкеръ Daily

Свят

Половината население на Нагорни Карабах е избягало от войната

Половината от населението на отцепения анклав Нагорни Карабах е разселено, след като преди повече от седмица избухнаха ожесточени боеве между арменските сепаратисти и Азербайджан, съобщиха представители на сепаратистите.

"Според нашите предварителни оценки, около 50% от населението на Карабах и 90% от жените и децата, или около 70 000-75 000 души, са разселени", каза омбудсманът на Карабах Артак Бегларян пред АФП.

По последни данни въоръжените сили на Азербайджан удрят граждански цели в Степанакерт с дронове камикадзе, но още няма данни за жертви.

Както съобщи РИА Новости, стълбове от дим се виждат в различни части на Степанакерт и в покрайнините му.

Армията за отбрана на Нагорни Карабах е започнала контранастъпление и е подобрила позициите си в северната посока, съобщи от своя страна Министерството на отбраната на Армения.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че се наблюдава сериозно нарастване на дезинформацията около конфликта в Нагорни Карабах, предаде БНР.

"Наблюдаваме нарастващо количество дезинформация, чиято чел е да мобилизира вътрешната аудитория и в двете страни и може да се използва за въвличане на регионалните действащи лица в конфликта. Затова съобщенията в медиите трябва да се проучват с огромно внимание, защото нямаме потвърждение за някои от информациите, които се разпространяват. На този етап по-нататъшно разрастване на конфликта и въвличане на действащи лица от региона, за съжаление, не може да се изключи. Това сериозно ще застраши стабилността в целия регион", подчерта Борел в пленарната зала на Европарламента

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във