Банкеръ Daily

Свят

Половината германци искат Меркел да си ходи

Близо половината германци смятат, че канцлерът Ангела Меркел трябва да се оттегли от властта преди следващите редовни парламентарни избори през 2021 г., сочат резултати от социологическа анкета по поръчка на германската информационна агенция ДПА.

Анкетата, извършена от ЮГав и публикувана днес, показва, че около 47 на сто от участниците искат Меркел да се оттегли преди изтичането на мандата й, а 36 на сто - да остане на власт до неговия край.

Подкрепата за Ангела Меркел бе по-силна веднага след парламентарните избори през октомври. Анкета на ЮГав тогава показа, че 36 на сто от избирателите са за ранно оттегляне на канцлера, а 44 на сто искат тя да продължи да управлява.

Преговорите за коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел и социалдемократите трябва да започнат на 7 януари. Те могат да доведат или до повторение на голямата коалиция, или до съставяне на правителство на малцинството начело с Ангела Меркел. Ако обаче преговорите се провалят, може да има предсрочни парламентарни избори през 2018 г., посочва ДПА.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във