Банкеръ Daily

Свят

Politico: Кризата с корупцията слага Борисов от България на въжето

Politico, известна първоначално като The Politico, е американска компания за журналистика със седалище в графство Арлингтън, Вирджиния, която анализира политиката в САЩ и в международен план.

Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки лидери на ЕС не са искали да надникнат твърде дълбоко в проблема как техният верен български съюзник Бойко Борисов управлява страната си, пише PoliticoСега най-накрая ще трябва да вдигнат капака над неговото премиерство. Бившият пожарникар и състезател по карате се бори за политическото си оцеляване в корупционна криза, която разкрива как непочтени олигарси обвиват с пипалата си ключови институции като съдебната система.

От четвъртък вечерта на миналата седмица, в балканската държава избухна най-голямата вълна от антиправителствени протести, а хиляди демонстранти призоваха за оставката на Борисов и на главния прокурор на страната. В София, в петък вечерта - и по Черноморието в събота, протестиращите се сблъскаха с полицията - а кадри от полицейска бруталност катализират движението против олигархията. Бащата на хоспитализиран студент по право привлече особено внимание в медиите с твърденията си, че служители бият сина му в безсъзнание по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев е забелязал възможността си да пребори "държавата" на Борисов преди изборите през следващата година и призовава ЕС най-накрая да прецени отровената правна система на страната.

В Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание. „Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със широко затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с върховенство на закона “, каза Радев в обръщението си.

В събота вечер Борисов публикува едва чуваемо видео във Facebook, стоящ пред икона на Богородица, в което защитава полицията и се обявява за единствения лидер, който може да задържи България по траекторията на ЕС. Целта му беше Социалистическата партия на Радев, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г. „Българската социалистическа партия ще разруши държавата“, аргументира се Борисов и се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „построила два пъти повече магистрала от комунистическия диктатор Тодор Живков“.

Докато Борисов иска да насочи дебата към провалите на социалистическите политици - лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва - той не може да възпрепятства все по-широко разпространяващия се гняв заради скандали, които върлуват из страната му. В опит да прехвърли вината Борисов обвинява Радев, че е преследвал лична вендета срещу него и дори го е преследвал с дрон.

Непосредственият фокус на сегашните протести е концентриран върху две силови личности, които отклоняват вниманието: Ахмед Доган, бивш шеф на етническата турска партия на страната и неговият съюзник Делян Пеевски - медиен барон. Кризата достигна своя пик през последните дни заради дебата дали двамата мъже имат право на държавна охрана.

Точката на взрива дойде на 7 юли, когато Христо Иванов - бивш министър на правосъдието и лидер на антикорупционната партия "Да България", показа видеоклип, заснел пристигането му с гумена лодка на плаж на Черно море. Въпреки че плажът е по Конституция обществена територия, Иванов бил спрян от охранители, пазещи имението на Доган. Иванов разкрива сенчестия апарат за сигурност на държавата, поставяйки под въпрос самоличността на „анонимните господа“ на плажа.

Президентът Радев изненадващо се намеси на 8 юли за да разкрие, че мъжете са агенти на НСО - Националната служба за охрана и че Доган и Пеевски нямат право на такава защита. Скандалът ескалира на 9 юли, когато държавни прокурори извършиха нападение в апарата на президента и арестуваха двама негови помощници, което протестиращите виждат като отмъщение за аргумента, че Доган и Пеевски нямат право на охранителите си от НСО.

По време на този ескалиращ скандал Борисов остана безмълвен, преди най-накрая да се появи, за да изнесе в петък сутринта разтърсващ монолог, в който заобиколи статута на Доган и предположи, че Пеевски има нужда от охрана на НСО заради снайперски заговор. Борисов отхвърля предположението, че мъжете, които изхвърлят Иванов от плажа, може да са агенти на НСО и призова за избягване на евентуално етническо напрежение с турската партия.

Само по себе си нерешителното поведение на  Борисов по случая с агентите на НСО идва във време, когато той е атакуван за друга, все още не напълно обяснена конфронтация с човек, наричан Васил Божков „Черепът“, който е избягал в Дубай. Той обвинява Борисов, че го е рекетирал за милиони евро - нещо, което българското правителство отрича. Миналия месец Борисов също беше принуден да даде спешна пресконференция за набор от снимки, публикувани онлайн, на които се вижда как той е заспал в леглото си с пистолет на нощното си шкафче и чекмедже, натъпкано с пачки от банкноти от 500 евро и малки кюлчета злато. Макар да призна, че основният образ в леглото изглежда истински (което изглежда би поставило въпроси пред служителите по сигурността му), той обвинява политическите си врагове, че са фалшифицирали снимките, показващи чекмеджето, препълнено с пари и злато. Борисов предполага, че нецензурните снимки са част от заговор за предотвратяване на пътя на България към еврозоната, който ще бъде придружен от по-строг финансов надзор над банковата система.

За Борисов основната заплаха е, че търпението на  хората се изчерпва. Един от факторите, които биха могли да влязат в ролята на активизатор протестите, е, че те идват на фона на нарастваща фрустрация от практиките на партия ГЕРБ. Българите се оплакват, че заемането на каквито и да са работни места в публичната администрация - било като чистачи или като служители на средно ниво, изискват все повече връзки с елита на партията ГЕРБ. Компаниите също се оплакват, че са помолени да плащат подкупи - както беше показано в скандала „Колбаси” от 2017 г., в който нацията избухна в смут заради официален представител на ГЕРБ, обвинен в изнудване на подкупи под формата на тонове колбаси.

Цветан Цветанов, бивш №2 на ГЕРБ, който иска да сформира своя собствена политическа партия предупреди, че половината от избирателната база на борисовата партия може да се отцепи на фона на сегашните размирици. Самата ГЕРБ пък обвинява Радев, че се държи безотговорно и същевременно призовава за спокойствие по улиците. „Няма да допуснем гражданска война, дори ако имаме шанс да я спечелим“, заяви вицепремиерът на Борисов Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във