Банкеръ Daily

Свят

Политически хаос в Испания

Испанските депутати обсъждат предложението на временния премиер Педро Санчес за ново правителство. Социалистическата партия на Санчес иска да сформира коалиционно правителство с крайнолявата партия Подемос, но се нуждае от гласовете на няколко по-малки партии, за да си гарантира необходимата подкрепа в парламента. Политическата криза в Испания продължава вече година. В страната два пъти се проведоха парламентарни избори, но мнозинство така и не се сформира., съобщи "Ел Паис".

Пътят пред ново правителство, начело със Санчес, беше открит чрез подкрепата на Каталунската сепаратистка партия, която разполага с 13 депутати в парламента. Каталунците се споразумяха с испанските социалисти да се въздържат при гласуването в парламента. Освен това двете формации се договориха новият кабинет да започне открит диалог за бъдещето на Каталуния.

Социалистите на Санчес спечелиха произведените на два пъти парламентарни избори в Испания миналата година. В парламента обаче така и не се оформи мнозинство и четвъртата икономика в еврозоната изпадна в продължителна политическа криза. Парламентарните партии многократно не успяват да постигнат съгласие за правителствени коалиции и затова през последните четири години гражданите трябваше да избират нов парламент цели четири пъти.

Първото гласуване по предложението на Санчес ще бъде утре, но не се очаква той да получи нужните 176 гласа за абсолютно мнозинство.

Социалистите обаче твърдят, че имат достатъчно депутати на своя страна, за да спечелят втория вот, планиран за вторник. Така Санчес ще остане на премиерския пост в Испания. Неговите съпартийци разчитат на това, че 20 депутати от други политически сили (различни от Социалистическата партия и Подемос) ще гласуват "въздържал се" и така ще спомогнат за идването на власт на лявата коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във