Банкеръ Daily

Свят

Полицията ликвидира стрелец в центъра на Ню Йорк

Мъж бе застрелян от полицията в Ню Йорк пред катедрала в Манхатън, след като произведе поредица от изстрели в края на коледен концерт на стълбите пред църквата, предаде Асошиейтед прес.

Полицията съобщи, че няма информация за други пострадали хора освен въоръжения мъж. Той е бил закаран в критично състояние в болница.
Инцидентът е станал малко преди 16,00 ч. местно време пред катедралата "Свети Йоан Богослов" в Манхатън, която е главната църква на Епископската епархия в Ню Йорк.

Четиридесет и пет минутният концерт тъкмо приключил и хората започнали да се разотиват, когато се чули поредица изстрели. Полицаите, които се грижели за сигурността на събитието, веднага се намесили и застреляли мъжа, който според полицията е разполагал с пушка.

След като стрелбата спряла, голяма група полицаи с извадени оръжия се приближили до мъжа, който лежал на стълбите в близост до огромната врата на катедралата. Малко след това пристигнали линейки.

Преди да започне стрелбата членове на църковния хор изпълнявали коледни песнопения, спазвайки правилата за физическа дистанция и носене на предпазни маски.

"Беше толкова красиво и след това този човек започна да стреля. Всички бяха в шок", каза говорителката на катедралата Лиса Шуберт пред "Ню Йорк таймс". "Стрелецът можеше да убие много хора. Имаше стотици хора там и той стреля най-малко 20 пъти".

Остава неясно дали мъжът е стрелял по хората или във въздуха, отбелязва АП.

Катедралата "Свети Йоан Богослов" е една от най-големите в света. Строителството й започва през 1892 г. и тя все още остава незавършена. В дългогодишната си история катедралата е свързана с много бележити личности и паметни събития, като президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт, президента на Южна Африка Нелсън Мандела и лауреата на Нобеловата награда за мир през 1984 г. Дезмънд Туту.

Facebook logo
Бъдете с нас и във