Банкеръ Daily

Свят

Полицай бе застрелян в центъра на Париж

Един полицай бе убит, а други двама служители на реда бяха ранени при стрелба на централния булевард "Шанз-Елизе" в столицата на Франция - Париж, снощи. Нападателите са били двама. Един от тях е убит, съобщи френското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес. Полицията издаде заповед за арест на втория заподозрян за стрелбата в Париж, за когото се твърди, че пристигнал с влак от Белгия.

"Малко преди 21.00 часа (19 ч по Гринуич) една кола се изравнила с полицейски автомобил, от нея излязъл мъж и открил огън, доколкото знаем - с автоматично оръжие, по автомобила на полицията. Той убил един от полицаите и тръгнал да бяга, като междувременно взел на прицел други полицаи", каза пред телевизия Бе Еф Ем говорителят на вътрешното министерство Пиер-Анри Бранде.

Мъжът е успял да рани други двама полицаи, след което е бил застрелян от силите на реда, каза говорителят. Животът на двамата полицаи, ранени при нападението, е вън от опасност.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, като разпространи съобщение чрез пропагандната си агенция Амак.

"Самоличността на нападателя е известна и е проверена. Няма да я издам, защото са в ход разследвания и претърсвания“, заяви пред журналисти прокурорът Франсоа Молен. "Следователите искат да са сигурни дали той е имал съучастници, или не“, допълни прокурорът. По-рано, преди да бъде идентифициран нападателят, бе съобщено, че предполагаемият извършител на нападението бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи. Полицията е претърсила в четвъртък вечерта жилището  на човека, на чието име е регистриран автомобилът, използван при нападението.

Стрелбата в центъра на Париж стана три дни преди първия тур на президентските избори във Франция, която е в извънредно положение след вълна от безпрецедентни джихадистки атентати от 2015 г. насам, отнели живота на общо 238 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във