Банкеръ Daily

Свят

Поляците избират президент

Днес в Полша се произвеждат президентски избори, на които настоящият държавен глава Анджей Дуда ще се опита да спечели втори мандат, съобщават световните агенции.
Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще продължи до 21 ч. местно време.

Предизборната кампания беше доста необичайна, тъй като се проведе в периода на разпространението на пандемията от коронавирус. През март кандидатите трябваше да спрат срещите с избирателите.

За президентския пост в Полша има 11 кандидати. Сегашният държавен глава Анджей Дуда е подкрепян от управляващата партия "Право и справедливост". Основният му съперник е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който пък е кандидат на водещата опозиционна партия "Гражданска платформа". Сред кандидатите са и журналистът Шимон Холовня, лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш, Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.
Ако никой от кандидатите не събере над 50% от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, събрали най-много гласове на първия тур.

Според последните социологически проучвания почти сигурно ще има и втори тур. Прогнозите дават 40% за Дуда и 29% за Тшасковски. Според анализаторите най-вероятно двамата ще се борят за президентския пост на втори тур.

Полша е унитарна държава. С население от 38 милиона души тя се нарежда на 37-то място в света по население и като 6-ата най-многолюдна страна членка на Европейския съюз.

След разпадането на Източния блок Полша е представителна демокрация. Формата на управление е полупрезидентска република (премиерско-президентска система). Президентът е държавен глава и има мандат от пет години и право на едно преизбиране. Той назначава министрите според предложенията на министър-председателя.

Настоящият президент е Анджей Дуда.

На 24 май 2015 г. той спечели втория тур като кандидат на дясната националноконсервативна партия "Право и справедливост". Тогава Дуда събра 51.55% от вота на гласоподавателите и победи Бронислав Коморовски, който тогава беше президент на Полша.

Петгодишният мандат на Анджей Дуда започва на 6 август 2015 г., след полагане на клетва пред Народното събрание. Същият ден Анджей Дуда става и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република Полша.

Изпълнявайки длъжността президент, Анджей дуда остава активен потребител на социалните мрежи. Сам поддържа личния си профил в Twitter като публикува информация за работата му, а също свободни коментари и снимки от типа селфи.

Законодателните функции се изпълняват от двукамарния парламент, който се състои от 460-членния Сейм (долната камара) и 100-членния Сенат (горната камара). Според конституцията на Полша, приета през 1997 г., в парламента, с изключение на две гарантирани места за малки етнически партии, могат да участват само политически партии, получили поне 5% от гласовете на избирателите.

Изпълнителна власт има Министерски съвет начело с министър-председател, обикновено представител на мнозинството в Сейма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във