Банкеръ Daily

Свят

Поляците гласуват на парламентарни избори

Поляците гласуват на парламентарни избори. Според анализаторите управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) ще се опита да трансформира своята голяма обществена подкрепа във втори мандат, съобщават световните агенции.

Според анкети през седмицата между 42 и 48 процента от 30-те милиона регистрирани избиратели възнамеряват да гласуват за дясната ПиС, чийто водещ кандидат е премиерът Матеуш Моравецки. За да разполага с абсолютно парламентарно мнозинство, партията трябва да спечели 261 депутатски мандата в 460-местния Сейм. "Право и справедливост" (на полски: Prawo i Sprawiedliwość) е дясна национално-консервативна партия. Основана е през 2001 година от братята Лех и Ярослав Качински след разпадането на партията Изборна акция "Солидарност".

Според прогнозите главната опозиционна сила, съставена от либерално-консервативната Гражданска коалиция, която обединява християндемократическата "Гражданска платформа", про-бизнес партията "Новочесна" (Модерна), либералната "Инициатива Полска" и "Зелените", може да получи между 26 и 28% от гласовете на поляците.

За "Левицата" се прогнозират 12 процента от вота, а за обединението на Полската селска партия с блока "Кукиз 14" и крайнодясната "Конфедерация" - по 7 процента.

Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г., полякинята Олга Токарчук, призова сънародниците си да гласуват на парламентарните избори в неделя за демокрацията и за промяна на политически курс в страната, предаде Асошиейтед прес. Токарчук е твърд противник на правителството на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС),

Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Полска) е държава в Централна Европа. Тя е унитарна , разделена на 16 провинции, наречени войводства, с назначен от правителството административен ръководител (wojewoda). Всяко войводство има собствен парламент, за който се избира председател (маршал). Населението на Полша е над 38 милиона души.

Формата на управление е полупрезидентска република (премиерско-президентска система).Президентът е държавен глава и има мандат от пет години. Той назначава министрите според предложенията на министър-председателя, обикновено представител на мнозинството в Сейма.

Законодателните функции се изпълняват от двукамарния парламент, който се състои от 460-членния Сейм (долната камара) и 100-членния Сенат (горната камара). Според конституцията на Полша, приета през 1997 г., в парламента, с изключение на две гарантирани места за малки етнически партии, могат да участват само политически партии, получили поне 5% от гласовете на избирателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във