Банкеръ Daily

Свят

Поляци се опитаха да прекарат мигрант под Ламанша в ковчег

Двама полски шофьори на микробус се опитаха да транспортират иракски мигрант под Ламанша в ковчег, за който бяха осъдени на 14 месеца затвор, съобщава ''РИА Новости''. 

По време на претърсването, преди да влезе в тунела под Ламанша, се оказа, че микробусът, регистриран в Полша, е пълен с ковчези. Според двама шофьори, празните ковчези са били предназначени за доставка до ритуална агенция в Лондон.

Въпреки това, противно на думите на шофьорите, в един от ковчезите властите открили човек. ''Той лежеше като покойник, с положени на гърдите ръце. Само че той беше съвсем жив, стана и започна да говори'' - съобщиха служителите, извършили претърсването.

Оказа се, че мъжът е платил на превозвачите да му помогнат да стигне до Обединеното кралство.

В резултат на деянието, поляците са осъдени във Франция на 14 месеца затвор. Такова наказание бе приложено, тъй като прокурорът счел използването на ковчега като начин на превозване превозване  за „недостойно и унизително”.

Мигрантите периодично правят отчаяни опити да стигнат до атрактивната Великобритания, която предлага щедри социални помощи. Практика е да бъдат прекарвани с лодки, да се крият в каросерии на камиони и дори в товарните отделения на самолети.

Според френското вътрешно министерство през 2018 г. са направени 71 опита за незаконно преминаване под Ламанша с кораби (през 2017 г. има 12 такива случая). Общо 504 мигранти  са се опитали да преминат Ламанша през 2018 г., 276 от тях достигнаха бреговете на Великобритания, 228 бяха задържани от френските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във