Банкеръ Daily

Свят

Полетите на летището в Хонконг са възстановени след блокирането от протестиращи

Полетите бяха подновени на летището в Хонконг, след като вчера трафикът бе блокиран от събирането на хиляди демонстранти на аерогарата, предаде Франс прес.

Говорител на летището обяви тази сутрин, че е подновено регистрирането на пътници и багажи, а информационните табла показват постепенно подновяване на излитащите и кацащите полети.

Около 5000 души, по данни на полицията, участваха във вчерашната протестна акция. Повечето се разотидоха през нощта без намесата на силите на реда. Малцина останаха тази сутрин на аерогарата, която бе почистена от всички плакати, но графитите още си стоят по стените. 

Осмото в света по брой пътници летище (74 милиона пътници през 2018 г.) спря работа в момент, когато централното китайско правителство казва, че вижда "признаци на тероризъм" в протестното движение, разразило се в полуавтономния регион. 

Това е нова ескалация в започналата през юни политическа криза в Хонконг - най-тежката, откакто Великобритания предаде острова на Китай през 1997 г.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам каза днес, че "нарушаването на закона в името на свободата" подкопава върховенството на закона, предаде Ройтерс.

Тя добави, че възстановяването на финансовия център от антиправителствените протести може да отнеме дълго време. 

"Насилието, независимо дали се прилага или възхвалява, ще тласне Хонконг по път, от който няма връщане назад и ще постави хонконгското общество в много тревожна и опасна ситуация", каза Кари Лам на пресконференция, предаде Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във