Банкеръ Daily

Свят

Пол Самюелсън е първият американски икономист с Нобелова награда за икономика

На днешния ден можем да си спомним за Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) - първият американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика (1970 г.). Често той е наричан „Баща на модерната икономика“, а "Ню Йорк Таймс" използват определението „първият университетски икономист на ХХ век“.

Пол Самюелсън умира на 13 декември 2009 (на 94 години) от дихателна болест в Белмонт, САЩ.

Пол Самюелсът е учил Чикагският университет (The University of Chicago) - частен кообразователен изследователски университет в Чикаго, Илинойс, САЩ. Изследователите от това висше училище създават Чикагската школа по икономика, Чикагска школа по социология, Движението право и икономика в правния анализ. Университетът има най-голямото университетско издателство в САЩ.

Докторската му степен е от Харвардският университет (Harvard University) в град Кембридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс. Висшето училище е основано през 1636  като Кеймбриджки колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище).

Пол Самюелсън  е автор на най-продаваното ръководство по икономика за всички времена – Economics: An Introductory Analysis (първа публикация 1948 г.). Книгата е преиздадена 19 пъти, като продажбите и достигат 4 милиона екземпляра на 40 езика.

През 1970 г. печели Нобелова награда за икономика поради изследователската си дейност, допринесла за развитието на статичната и динамичната икономическа теория и за активния му принос в повишаване на равнището на анализа в икономическата наука. 

През 1996 г. Пол Самюелсън е удостоен с „Национален медал за наука“ от родната си страна.

Той е повлиял при оформянето на възгледите на двама американски икономисти, също печелили Нобелавата награда за икономика. Лорънс Клайн (Lawrence Robert Klein) - американски икономист, също удостоен с Нобелова награда за икономика - през  1980 г., за създаването на иконометрични модели и за приложението им в анализа на икономическите колебания и политики.

Другият е Робърт Мъртън (Robert Merton), работил в областта на финансите, университетски преподавател и Нобелов лауреат за икономика. В началото на 70-те години на миналия век, наред с Фишер Блек и Мартин Шолс, той е сред създателите на математически модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции. През 1997 г. той получава, заедно с Майрън Шолс, Наградата за икономически науки на Шведската академия в памет на Алфред Ноле.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във