Банкеръ Daily

Свят

Поканата за НАТО увеличи БВП на Северна Македония с 5,5%

След получаването на поканата за членство в алианса БВП на Република Северна Македония е нараснал с 5,5 процента, безработицата е намаляла със 7,5 процента, индустрията бележи растеж от 8,8 процента, а заплатите са нараснали с 6,1 процента. Това подчерта премиерът Зоран Заев в началото на срещата на Северноатлантическия съвет, която е председателствана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде МИА.

В Скопие тази сутрин започна среща между делегациите, водени от премиера Зоран Заев и генералния секретар на НАТО Столтенберг, на посланиците на Северноатлантическия съвет и министрите в правителството. В центъра на разговорите е процесът на присъединяване на страната към Алианса.

"Провеждането на днешното заседание на Северноатлантическия съвет в Скопие е най-силното политическо потвърждение за нашето пълноправно членство в Алианса. Република Северна Македония ще бъде 30-ата страна - членка на НАТО. Това е реализация на усилията и стремежите на всички поколения политици от различни политически партии и на всички граждани на нашата страна от независимостта до днес", подчерта Заев.  

Премиерът акцентира и върху чуждестранните инвестиции, които са постигнали нов рекорд от 625 милиона евро или три пъти по-големи от средните за последните осем години и двойно по-големи от най-добрата година досега.  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна, че Скопие и Атина са показали историческа решимост и са успели да решат датиращия от няколко десетилетия спор, постигайки договора от Преспа. Това показва, че промяната е възможна и смелостта се изплаща. "Благодарение на големите усилия на определени личности, а някои от тях днес са тук, вие градите по-добро бъдеще за вашата страна, допринасяйки за регионалната и трансатлантическа сигурност и осигурявайки бъдещ просперитет, подчерта генералният секретар на НАТО", каза Столтенберг.

Генералният секретар на алианса пристигна в Скопие вчера следобед. Той участва на тържествен прием, организиран от председателя на парламента Талат Джафери. Там той потвърди, че очаква с нетърпение присъединяването на Северна Македония като 30-ия член на алианса. Това е първото посещение на Столтенберг и представители на НАТО в Скопие след подписването на протокола за присъединяване през февруари. Очаква се процесът на ратификация да приключи до края на тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във