Банкеръ Daily

Свят

Пожарът в румънската рафинерия Петромидия е напълно потушен

От компанията "Ромпетрол", оператор на румънската рафинерия "Петромидия", обявиха, че напълно е потушен пожарът, избухнал след взрива там вчера и в момента няма каквито и да е рискове, предава БНР. При инцидента загина един работник, а петима бяха ранени. 

Директорът на агенцията по околната среда в Констанца - Илеана Андрей съобщи, че станциите за мониторинг на качеството на въздуха са регистрирали повишени стойности, но без да достигнат граничните стойности, в които населението трябва да бъде евакуирано.

От българското Министерство на околната среда и водите увериха, че следят ситуацията и няма опасност за българското крайбрежие от възможен разлив.

Веднага след избухването на експлозията  в рафинерията, министърът на околната среда на страната Барна Танцос каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията бе отцепена с цел безопасност, но вероятността от експлозии и нов пожар е висока. Облакът дим се придвижи към морето, а не към брега, което помогна да няма голямо въздействие върху хората. В петък видеоклипове показваха плажуващи по румънското черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

'Петромидия'' е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, разказа БГНЕС. Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името ''Ромпетрол Груп''), националната петролна и газова компания в Казахстан, и на румънската държава чрез министерството на енергетиката. През миналата година в “Петромидия“ са преработени 4,8 милиона тона суровини (1,16 милиона тона бензин и над 2,6 милиона тона дизел и авиационно гориво). Активното развитие на ''Петромидия'' я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във