Банкеръ Daily

Свят

Пожарът в района на "Чернобил" е овладян

Пожарът в околностите на бившата АЕЦ "Чернобил" в Украйна овладян, съобщи националната служба за извънредните ситуации, цитирана от  ТАСС.

В съобщението се казва, че продължава гасенето на отделни огнища на тлеещи торфени участъци. В борбата с огнището в Словечанското горско стопанство участват 221 пожарникари и лесничеи, както и 43 единици техника. В две други лесничейства - Белокоровицкото и Олевското - със стихията се борят 108 човека с 23 единици техника.

Пожарът в района около бившата атомна електроцентрала избухна на 4 април, вероятно вследствие на умишлена човешка дейност. На 15 април украинските власти обявиха, че той е изцяло потушен, но на следващия ден заради силния поривист вятър се появиха нови огнища. Експерти по околната среда се опасяваха, че пожарите може да влязат в контакт с радиоактивната пепел на земята и да я разнесат към столицата Киев, която е на около 100 км южно оттам. Украинските власти твърдят, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма.

Експлозията на ядрения реактор в АЕЦ Чернобил през 1986 г. се смята за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

Facebook logo
Бъдете с нас и във