Банкеръ Daily

Свят

Пожарите в Гърция пак се разраснаха

Голям пожар, който се разрасна през нощта, наложи днес евакуацията на серия от селища на полуостров Пелопонес, съобщи Ройтерс. 

Гръцките пожарникари се борят с горските пожари за девети пореден ден. Пожари са обхванали още Турция, Алжир и други страни от Средиземноморието. В северната част на Евбея, втория по големина гръцки остров, основният проблем за пожарникарите е повторното разпалване на огнищата.

Пожар се разгоря отново и близо до древна Олимпия, където са провеждани Олимпийските игри в Античността. По-късно огънят се разпространи и към района на Горинтия, където властите евакуираха 20 селища. В Горинтия действат около 580 гръцки пожарникари, подпомогнати от техни колеги от Франция, Великобритания, Германия и Чехия.

Пожарите започнаха заради най-тежката гореща вълна в Гърция от три десетилетия насам. Във вторник в Атина пристигна руски воден бомбардировач Ил-76. Втори такъв самолет е очакван в Солун. Министърът на културата Лина Мендони каза, че до голяма степен пожарите са пощадили паметниците на културата, но в бившето кралско имение Татойп северно от Атина е изгоряла голяма горска територия и седем сгради. Над 500 пожара горяха в Гърция през последната седмица, а властите евакуираха десетки селища и хиляди жители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във