Банкеръ Daily

Свят

Поискаха доживотна присъда за Ратко Младич

Младич пред съда в Хага

Прокуратурата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия поиска от съдиите да осъдят на доживотен затвор Ратко Младич, босненския сръбски генерал, обвинен в геноцид за избиването на 8000 мюсюлмани в Сребреница, предадоха информационните агенции.

Младич, днес на 74 години, е обвинен по две точки в геноцид, в преследване и изтребление, убийства, депортации и престъпления срещу човечеството с цел създаване на етнически чиста сръбска държава. Подобни са обвиненията и срещу политическия лидер на босненските сърби по времето на войната Радован Караджич, който бе осъден на 40 години затвор.
"Би било обидно за жертвите, живи и мъртви, и оскърбление за правосъдието да се изрече присъда, по-малка от най-тежкото наказание, предвидено в закона - доживотен затвор", каза прокурорът Алън Тиегер.

Младич трябва да отговаря по 11 точки от обвинението в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г., в която загинаха 100 000 души и 2,2 милиона бяха разселени.

"Дойде времето генерал Младич да отговаря за престъпленията, извършени срещу всяка от жертвите му и срещу общността, която разруши", добави прокурорът в Хага. С това завърши тридневното излагане на аргументите на прокуратурата.

Защитата на Младич започва пледоариите си в петък и е предвидено това да продължи три дни. Присъдата се очаква догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във