Банкеръ Weekly

Свят

Похвали за Кипър, но не и за Гърция

"Икономиката на Кипър се доказа по-устойчива от очакваното", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Оли Рен на пресконференция след края на срещата на Еврогрупата в Брюксел на 17 февруари, по време на която бе обсъден напредъка на страните, които получиха международна финансова помощ.

Кипър получи похвали и от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който изрази надежда, че банковия сектор на острова ще се стабилизира скоро и допълни, че Никозия се намира във втория етап от облекчаване на капиталовите ограничения.

"Комисията продължава да подкрепя Кипър и гражданите на страната по време на този много труден период на икономическо приспособяване", коментира Оли Рен.

Позитивните оценки за острова бяха до голяма степен очаквани, след като заключенията от третия преглед на тройката международни кредитори за напредъка на Кипър през миналата седмица, които бяха положителни. Заместник-председателят на Европейската комисия отбеляза, че като цяло икономиката в еврозоната сега е на път към очакваното възстановяване, но допълни, че това не е причина за самодоволство.

"Вместо това, е също толкова важно, както винаги, за да запазим инерцията на икономическите реформи, които да подкрепят възстановяването през следващите месеци и да ускорят спадането на безработицата, която се наблюдава в няколко страни", обясни още Рен.

По време на срещата бе взето решение представителите на международните кредитори да се завърнат за пореден път в Гърция и да анализират напредъка по въвеждането на структурните реформи, съгласно спасителния заем за страната.

"Вярвам, че можем да приключим прегледа до края на март, ако всичко върви по план", коментира Оли Рен.

Позитивна оценка за Атина ще отвори пътя на финансовите министри на еврозоната да отпуснат 10.1 млрд. евро заеми, които са така необходими на затъналата в дългове държава. Гърция обеща да изпълни програма от строги мерки за икономии и да въведе редица структурни реформи в замяна на два международни спасителни заеми от общо 240 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във