Банкеръ Daily

Свят

Похитителят от Париж заявил преди смъртта си, че е от "Ислямска държава"

Похитителят от супермаркета кашер в квартал Порт дьо Венсен в Източен Париж Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че е синхронизирал акцията си с братята Куаши - двамата джихадисти, обвинени за атентата срещу "Шарли ебдо".

В телефонно обаждане до BFMTV той заявил, че принадлежи към групировката "Ислямска държава".

Журналистите са решили да не съобщават за обаждането, докато антитерористичната операция не приключи. Затова признанието на похитителя от супермаркета беше оповестено чак в петък вечерта.

По неофициална информация френските спецслужби са следили действията на Амеди Кулибали в магазина чрез подслушване на телефона, от който е позвънил в телевизията, и така постоянно са имали информация какво се случва вътре.

Когато силите на реда чули, че Кулибали е започнал да изрича т.нар. "молитва на жертвеника", те си дали сметка, че терористът е решил да убива заложниците. Именно в този момент е дадена заповедта за началото на полицейската акция по неутрализирането на Кулибали.

Френската полиция продължава издирването на приятелката на Амеди Кулибали - Хаят Бумеден.

Предполага се, че 26-годишната Бумеден е помагала на приятеля си. Въпреки че полицията полага големи усилия да я открие, местонахождението й към момента продължава да е неизвестно. Според една от версиите, момичето е успяло да излезе от сградата заедно с освободените заложници.

Миналата година Бумеден и Кулибали са се свързали с един от братята Куаши. Властите смятат, че Бумеден има някаква степен на съучастие и в организираното нападение срещу вестника. Според прокуратурата, Хаят е провела около 500 телефонни разговори със съпругата на Шариф Куаши.

Според наблюдаващия прокурор Франсоа Молин четиримата убити в еврейския супермаркет вероятно са били ликвидирани от нападателя още в началото на заложническата криза. Предвид „състоянието на телата” и собствените думи на нападателя Амеди Кулибали в интервю за френска телевизия по време на кризата, се смята, че „нито един от заложниците не е бил убит по време на атаката” на полицията. 

Снощи освободени бяха 15 заложници. Четирима бяха ранените, като сред тях има двама полицаи. 

Президентът Франсоа Оланд, цитиран от Би Би Си, благодари за добрата работа на властите и ги предупреди да не свалят гарда, защото има опасност от нови атентати. По думите му силата на Франция след националната трагедия е обединението срещу тероризма. Министрите на Франция имат извънредно заседание тази сутрин, за да планират следващите си ходове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във