Банкеръ Weekly

Свят

Похитител на етиопски самолет в Швейцария се оказа вторият пилот

Въздушният пират, който приземи принудително днес самолет на етиопските авиолинии на летището в Женева, се оказа вторият пилот, съобщи на пресконференция представител на женевската полиция.

По думите на Оливие Грожан той се възползвал от това, че първият пилот отишъл до тоалетната, след което се заключил в пилотската кабина, помолил да презареди с гориво и приземил самолета, а след това се спуснал по въже на пистата и се предал на полицията.

Като причина за постъпката си той назовал желанието да получи политическо убежище в Швейцария, понеже чувствал, че неговият живот е застрашен в родината му.

Похитителят, роден през 1983 г., има етиопско гражданство. Според швейцарското законодателство обаче сега го грози 20 години затвор за отвличане.

Общо на борда имало 200 души. Никой не е пострадал.

Според полицията в нито един момент животът на пътниците не е бил застрашен, понеже похитителят не е имал оръжие.

Пътническият самолет на авиокомпанията "Етиопиън еърлайнз", изпълняващ полет от Адис Абеба за Рим, кацна принудително на летището в Женева по-рано през деня, след като бе съобщено, че е имало опит за похищение. Първоначално се смяташе, че похитителят или похитителите са се качили на борда в суданската столица Хартум, където самолетът имал планирано спиране.

Похищението на самолета е започнало над Италия. Затова два италиански изтребителя са били вдигнати във въздуха, за да придружават машината, поясни Робер Дейон, изпълнителен директор на летището в Женева.

Пътниците в самолета така и не разбрали за отвличането.

Заради инцидента летището в Женева беше затворено за други полети, но два часа, след като самолетът кацна там, а похитителят беше отведен, то поднови работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във